Apples genbrugsprogram og robotten Daisy

Apples genbrugsprogram og robotten Daisy

Den 22. april 2019 var det Jordens Dag. En dag, der internationalt bruges til at gøre opmærksom på verdens miljøproblemer. Jordens Dag 22. april har været fejret siden 1970.

Fire dage forinden bekendtgjorde Apple, at det udvider dets genbrugsprogram med robotten Daisy. Daisy er en robot, der kan adskille og genbruge dele fra iPhones (recycling). Desuden annoncerede Apple, at det har investeret i et nyt laboratorie i Texas, som skal forske i og udvikle løsninger til genbrug af elektroniske apparater.

Men Apples ibrugtagning af Daisy er et PR-stunt. Det ville have været bedre, hvis Apple støttede op om ideen om at lade telefonerne få længere levetid, dvs. melde klart ud, at mentaliteten ”jeg-må-have-den-sidste-nye-iPhone” er langt mere uholdbart for miljøet. Genbrug er godt og nødvendigt, men jordens miljø ville opnå større gevinst, hvis vi beholdt vores telefoner og elektronik i længere tid. ”Smid-væk-og-køb-nyt” mentaliteten er med til at øge jordens miljø- og klimaproblemer.

Apple genbruger mere kobolt, og det er positivt!

At Apple nu har annonceret, at de genbruger mere kobolt end tidligere, er en god nyhed. Kobolt er et mineral, der bruges i litium-baserede batterier, fx dem som sidder i mobiltelefoner. Efterspørgslen efter kobolt blev tredoblet fra 2011 til 2016, og forventes at blive firedoblet i 2029. Men kobolt kan genbruges. I batteriet i en iPhone 6 sidder der 6,6 gr. kobolt, hvilket svarer til 5% af telefonens vægt. Værdien af de 6,6 gr. kobolt er omkring 1,50 kr. i dag. Derudover er der andre dele, der kan genanvendes fra mobiltelefoner, og det gør genbrug af mobiltelefoner til en god forretning.

60% af verdens kobolt udvindes i Congo. 40% af udvindingen sker med håndkraft i farlige jordhuller, og arbejdet udføres også af børn. Ifølge Washington Post bliver kobolten ofte udvasket i de samme vandområder, som bruges til fiskeri og kunstvanding, hvilket medfører meget usunde forhold for de lokale. Apple og andre producenter, der benytter kobolt til batterier, har ønsket at medvirke til at disse forhold ændres, men det er svært at håndhæve i områder, der er kontrolleret af bevæbnede vagter og belastet af korruption og luskede markedsmetoder.

Der findes også andre mineraler og metaller i en iPhone. I følge Washington Post kræves det - for at udvinde de omkring 100 gr. mineraler, der sidder i en enkelt iPhone – at minearbejdere verden rundt bruger dynamit og graver sig igennem 35 kg. klippemateriale!

Apples initiativ med at støtte op om reducering af udvinding af kobolt og genbrug af kobolt kan kun hilses velkommen. Men skal det dog siges, at Apple lægger deres kræfter i at dirigere de brugte batterier tilbage til deres egne produkter, dvs. ønsker at skabe en lukket genbrugscirkel. Man havde gerne set, at Apple samarbejdede med tredjeparter om bæredygtige løsninger for genanvendelsen af kobolt.

Robotten kan ikke tage fra

Apple har angiveligt to Daisy-robotter. Ifølge Apple kan hver robot adskille 15 forskellige iPhone-modeller med en hastighed på 200 iPhones i timen. Det giver hypotetisk en mulighed for, at de to Daisy-robotter kan adskille 2,4 mio. iPhones om året.

Men problemet er, at så mange mobiltelefoner kommer ikke tilbage til Apple, og derfor kan dette tal aldrig nås.Desuden er levetiden på de nyeste iPhone-modeller blevet forkortet i forhold til tidligere modeller, og de nye modeller får hyppigere fejl. Dette vil medføre, at mængden af telefoner, folk udskifter, stiger.

Selvom Apples genbrugsrobotter teoretisk har kapacitet til det, får Apple ikke så mange telefoner tilbage. Det skyldes, at folk hellere vil sælge deres telefon på brugtmarkedet end levere den tilbage til Apple, idet Apple ved en trade-in handel giver en lavere pris end den, folk kan få på brugtmarkedet. En iPhone, der fx er 700 kr. værd på brugtmarkedet, giver Apple måske kun 600 kr. for, og denne prisforskel opmuntrer ikke folk til at medvirke til at spare miljøet for 1,5 kr. kobolt.

I den virkelige verden vinder ny-produktion altid over genbrug. Produktion af telefoner foregår et centralt sted og kan styres. Det kan genbrug ikke. I stedet for at blive indleveret i én af Apples egne butikker, ender de brugte og defekte telefoner ofte på genbrugsstationer, hvor der skal sorteres og genanvendes meget andet end mobiltelefoner – alt lige fra gamle computere, over farlige kemikalier til hård plast. Når disse iPhones først er nået her, kommer de sjældent tilbage til robotten Daisy hos Apple. Set i det store perspektiv er en robot, der kan skille 15 iPhone-modeller ad, ikke noget der rykker, når man ser på den enorme mængde og diversitet i elektronik, der i dag kasseres og skal forsøges genbrugt.

Foruden robot- og kobolt-nyhederne har Apple dog også lanceret en anden god nyhed, nemlig deres nye 836 m2 store laboratorie for genanvendelse af materier, placeret i Austin, Texas. Her forskes der i og udvikles robotter og maskiner, der kommer til at forbedre de traditionelle metoder for materiale-genbrug. I dag foregår materiale-genbrug primært ved manuel sortering og adskillelse.

Lad os håbe, at Apple vil stille deres viden med Daisy-robotten og teknologien i Texas til rådighed for andre, så genbrugsvirksomheden verden over bliver udviklet og mere effektiv. Genbrugsvirksomheder har brug for teknologier, som er økonomiske i drift, og som kan integreres i de nuværende fabrikker.

Apples fabrik i Texas er endnu kun et laboratorie, og teknikken kan endnu ikke udrulles i den virkelige genbrugsverden. Det geniale i robotten Daisy er, at den så at sige vender processen på hovedet, idet Daisy er i stand til at skille et elektronisk produkt ad – lige så effektivt, som de robotter der i produktionen samler og klargør det selvsamme produkt. Teknologien bag robotter som Daisy er endnu hemmeligholdt af Apple, men forhåbentlig åbner de dørene, så andre producenter kan udvikle lignende teknikker til at adskille deres produkter med robotter.

En grønnere Apple på vej?

Apple renoverede i 2018 7,8 mio. Apple-enheder, hvilket svarer til ca. 3,6% af de 217,7 mio. iPhones, der blev solgt dette år. Renovation (refurbishing) og gensalg af defekte og brugte enheder er altid en god ting for miljøet, men Apple kunne måske gøre endnu mere i denne retning.

På iPhone 5S til 8 er Home-knappen parret med telefonens motherboard. Denne parring gør, at når tredjeparts-værksteder udskifter en defekt Home-knap, så holder Touch ID’en op med at virke. Kun Apples egne værksteder er i stand til at fjerne parringen med motherboardet. Denne teknik burde Apple stille til rådighed for tredjeparts-værksteder.

Apples har tilsvarende sikkerhedsforanstaltninger og forhindringer i andre af deres andre produkter, fx i nogle MacBooks, som forhindrer tredjeparts-værksteder i at udføre visse reparationer, eller gør det meget kostbart for kunderne. Apple kunne også tilbyde billigere ombytning af AirPods, Apple Pencils og Magic Keyboards, idet batterierne i disse produkter er limet sammen på en måde, som gør det umuligt at udskifte dem på værkstederne.

Apple har taget et skridt i den rigtige retning med de nye genbrugs-robotter og laboratoriet i Texas. Men det havde været bedre for miljøet, hvis det blev gjort nemmere for tredjeparts-værksteder at reparere apparaterne, fx ved at åbne op for teknikken til afkodning af Home-knappens parring med motherboardet.

Genbrug er godt, men reparation er endnu bedre! Det bedste for miljøet er faktisk, at mobiltelefonerne og computerne får et så langt liv som muligt.