Det er dyrt at få skiftet skærm på iPhone X - Læs hvorfor her.

Det er dyrt at få skiftet skærm på iPhone X - Læs hvorfor her.

Har du tegnet forsikring på din iPhone X eller din Samsung Galaxy S10? Måske er det en god idé at gøre det, inden uheldet er ude, hvor du taber telefonen og ødelægger din skærm. Prisen på udskiftning af skærmen på alle X-modellerne er stadig meget høj, og vil fortsat være det i en årrække. Det samme gælder for de nyeste Samsung-modeller, fx S10.

For de tidligere iPhone-modeller - 5, 6, 7 og 8 - ligger prisen for en skærmudskiftning hos en reparatør i et helt andet prisleje, og de fleste vælger uden tøven at ofre pengene på reparationen. Disse modeller har almindelige LCD-skærme, og reparatørerne kan indkøbe nye skærme til fornuftige priser og drive en forretning på det.

De skærme til iPhone 5, 6, 7, og 8, der indkøbes af reparatørerne, er ofte renoverede skærme. Det kaldes også for ”refurbished”. Men det kan også være skærme, der er indeholder nye LCD-paneler fremstillet på fabrikker i Sydøstasien. Læs mere om forskellen på kopiskærme og originalskærme her.

Der findes verden over firmaer, der har specialiseret sig i at genanvende og renovere skærme fra iPhones. Det yderste lag på skærmen er lavet af glas, og er det lag, som oftest revner på en iPhone, når du taber den. Det indeholder selve touch-funktionen, dvs. glasset du swiper og tapper på, når du betjener telefonen. I sjældnere tilfælde ødelægges det næste lag med selve LCD-billedskærmen også, når uheldet er ude, og så kan Apples LCD ikke genanvendes.

Disse refurbishing-firmaer genanvender en revnet skærm med intakt LCD og monterer derefter et nyt, yderste lag touch-glas på. Dvs. LCD-skærmen er stadig fra Apple, men selve touch-glasset er nyt. En refurbished skærm eller en ny kopi LCD-skærm er derfor relativ billig at fremstille og indkøbe for reparatørerne – men kun når vi taler om iPhone-modellerne 5 til 8.

OLED på iPhone X

For iPhone X-modeller er denne genanvendelse af skærme er ikke længere rentabel, idet den pga. konstruktionen næsten er umulig at skille ad og genanvende. Ydermere er fremstillingsprisen for en helt ny skærm til X-modellerne stadig meget høj. Så hvis uheldet er ude, skal du til lommen.

Skærmen på en iPhone X eller fx en Samsung S10 er en såkaldt AMOLED-skærm, ofte forkortet til OLED. Disse OLED-skærme har meget højere billedkvalitet end LCD-skærmene på de tidligere modeller.

Det er Samsung, som fremstiller disse OLED-skærme, og Samsung dominerer markedet for OLED-skærme. Apple indkøber således skærmene til deres X-modeller hos Samsung. Samsungs politik er, at de har valgt at gøre det mindre attraktivt at reparere en OLED-skærm end at købe en ny telefon.

OLED-skærme er kompliceret teknologi. Skærmene indeholder et ultratyndt organisk lag, som er meget følsomt, og det organiske lag går nemt i stykker, hvis det udsættes for fugt, ilt eller fysisk skade. Det kan ikke betale sig at renovere skærmen, hvis den først er gået i stykker. Derfor er der stort set intet lager af refurbished OLED-skærme i verden, ligesom der er med LCD-skærmene. De er meget vanskelige at skille ad og renovere dele fra, og oftest kan det ikke lade sig gøre. Derfor er genbrugsvirksomhed på OLED- området ikke rentabel. Efterspørgslen efter nye OLED-skærme fra Samsung-fabrikken er derfor stor. Og det afspejles i prisen.

Selvom Samsung har mange års erfaring i fremstilling af OLED-skærme både til mobiltelefoner, tablets, computere og TV, så koster det stadig Samsung mere at lave et enkelt OLED-panel til én af deres egne nye mobiltelefoner, fx Galaxy S10, end det koster Samsung at fremstille hele den komplette LCD-skærm til en LCD-mobiltelefon. Så det er derfor, du i sidste ende skal betale en så høj pris for skærmudskiftningen på din iPhone X med OLED.

Endnu ingen konkurrenter til Samsung

Koreanske Samsung er fortsat førstespiller på OLED-området, og vil være det en rum tid fremover. Samsung kontrollerer 95% af OLED-markedet, så de kan gøre stort set, hvad der passer dem. Samsung bestemmer i sidste ende, hvad du skal betale for at få skiftet skærmen på din iPhone X.

Men konkurrence er på vej. I Kina støtter regeringen virksomheder i at udvikle produktion af OLED-teknologi. Den koreanske LG-rival til Samsung forsøger også at komme op i gear på OLED-området.

Bør du få repareret skærmen på din iPhone X eller bør du købe en ny?

Prisen for en OLED-skærmudskiftning på fx en Samsung S10 er hos mobiltelefon-reparatører fortsat så høj, at mange vælger at købe en ny Samsung-telefon. Men I modsætning til Samsung-modeller, så holder iPhones bedre brugtpriser. Apples iPhones holder simpelthen værdien længere end fx Samsung- og Hyundai-telefoner!

Du bør derfor overveje grundigt, om en skærmudskiftning på din X-model alligevel ikke er det bedste for dig. Selvom du måske skal betale omkring 3.000 kr. for en ny X-skærm hos din reparatør, så vil din gensalgsværdi alligevel ligge langt højere, dvs. hvis du en dag køber en ny iPhone, så kan du stadig sælge din iPhone til en rigtig fin pris.

Du bør under alle omstændigheder tegne en forsikring på din nye iPhone med OLED-skærm. Selvom reparationsprisen fortsat er skyhøj, kan det alligevel godt betale sig for forsikringsselskaberne at dække din skadede iPhone X, fordi de sandsynligvis får dig som langvarig forsikringskunde.

Lad os håbe at prisen på OLED-skærme falder i fremtiden. For det er bedre for jordens miljø at genbruge og renovere end at købe nyt.