Myter om batterilevetid

Myter om batterilevetid for mobiltelefoner, tablets og laptops

Myter om batterilevetid

Myter om batterilevetid for mobiltelefoner, tablets og laptops

Prøv at tænke på den smartphone, du havde for 5 år siden, og sammenlign den så med din nuværende, nye smartphone. Smartphones i dag har hurtigere processorer, mere lagerplads, mere RAM og højkvalitets- skærme. Den teknologiske udvikling på de 5 år har været enorm, og udviklingen stiger fortsat eksponentielt. Sådan har det dog ikke været med batteriteknologien. Den har haltet noget bagefter. 

Batterier skal behandles skånsomt, for de er en kritisk komponent i mobiltelefoner, tablets og laptop- computere. Desværre findes der en masse ukorrekt information og myter om batterier, både på nettet og blandt brugerne. 

Nogle af disse myter stammer fra den ældre batteriteknologi, og de er skadelige, hvis de anvendes på nye batteriteknologier. Ældre nikkelbatterier skulle helst være fuldt afladede inden en ny opladning, men denne regel kan ikke bruges på de moderne lithiumbatterier. 

Anvend delvis afladning – undgå fuldstændig afladning 

Undgå fuldstændig afladning på din iPhone for at optimer batterilevetid

Ældre NiMH og NiCd nikkelbatterityper havde en ”hukommelseseffekt”, og skulle aflades fuldstændigt fra 100% til 0% for at holde deres kapacitet. Disse batterier kunne ”glemme”, hvor meget kapacitet de oprindeligt havde, hvis de ikke fra tid til anden blev afladet helt. Moderne enheder som fx smartphones, tablets og laptops bruger lithiumion-batterier (Li-ion), og de fungerer anderledes og har ingen hukommelseseffekt. 

Faktisk er en fuldstændig afladning ikke godt for et Li-ion batteri. Du bør i stedet foretage delvise afladninger, dvs. aflade batteriet til omkring 30-70%, før du oplader det igen. Undgå at batteriet når under 20%, undtagen i sjældne tilfælde. 

Der er dog ét problem med delvise afladninger, men det gælder dog kun for laptops. Laptops kan blive forvirrede af de delvise afladninger, og computeren vil kalibrere batterikapaciteten forkert, dvs. vise ukorrekte timer for hvor lang tid, dit batteri vil holde. Laptop-producenterne anbefaler derfor, at du udfører en fuldstændig afladning ca. en gang om måneden, og så vil der igen komme balance i batteritid- kalibreringen. 

Varme og kulde kan ødelægge batterier 

undgå at udsætte din iPhone for varme og kulde, optimer batterilevetiden

Hvis et batteri udsættes for varme, vil dette reducere batteriets levetid. Dette gælder for alle typer af enheder. Smartphones bliver varme, når processoren skal udføre krævende opgaver. Laptops bliver dog endnu varmere, når de kommer på overarbejde. Desuden sidder batteriet i en laptop tæt på de komponenter, som producerer varme, og det betyder ekstra slid på batteriet. 

Hvis du har en laptop, hvor du har opladeren tilsluttet hele tiden, og den bliver meget varm, når du arbejder med visse opgaver, fx spil eller grafik, så kan du fjerne batteriet og kun køre på strømforsyningen. På den måde vil du skåne batteriet og give det forlænget levetid. For en sikkerheds skyld, så sluk altid din laptop og tag strømstikket ud, inden du afmonter batteriet! 

Ved normal brug af en laptops giver dette naturligvis ingen mening, og de færreste vil gøre det. Hvis du derimod bruger den til krævende spil, og den bliver meget varm, kan dette råd hjælpe. Og naturligvis gælder rådet kun for laptops, hvor du kan klikke batteriet af udefra! 

Klimaet er også noget, du skal tænke på. Fx hvis du bor et sted, hvor det bliver meget varmt, eller hvis du efterlader telefonen i en bil på en sommerdag, for så vil dit batteri slides hurtigere. Undgå at lægge enheden på varme steder, fx i en solrig vindueskarm på en sommerdag. 

Ekstremt kolde temperaturer kan også forkorte levetiden. Kom fx aldrig et ekstra batteri i fryseren. Tænk også på dette, hvis du lever i en region med ekstra kolde temperaturer. 

Opbevar aldrig batterier ved 0% ret længe 

lad hver med at opbevare telefonen i skuffen med 0% strøm

Du bør ikke opbevare dine batterier ret længe, hvis de er afladet til 0%. Det sker sjældent, at et batteri er afladet fuldstændigt, men hvis det sker, så bør du oplade det hurtigst muligt. Du behøver ikke at spæne over til naboen, hvis du ikke lige kan finde opladeren til din smartphone. Omvendt bør du heller ikke smide den i skuffen, og lade den ligge i ugevis uden opladning. Hvis den ligger i skuffen for længe, kan der i værste fald ske det, at batteriet mister sin kapacitet og bliver ødelagt. 

Opbevar batterier ved 50% 

50% støm er den bedste måde at forlænge batterilevetiden

Hvis du på den anden side opbevarer et 100% opladet batteri i længere tid, kan det også formindske batteriets levetid. Hvis du ikke skal bruge enheden i en længere periode, bør du ideelt set opbevare det med 50% opladning. Apple anbefaler, at batteriet oplades til 50%, hvis du ikke skal bruge enheden i mere end 6 måneder. Hvis du bruger enheden regelmæssigt, er der ingen grund til bekymring – dog bør du aldrig efterlade et batteri, der er fuldstændigt afladet, ret længe. 

Hvis du opbevarer batteriet fuldt afladet, risikerer du, at batteriet dør helt. Og hvis du opbevarer det fuldt opladet, kan du risikere, at det mister noget af sin kapacitet og får kortere levetid. 

Denne regel gælder både de batterier, som findes indeni dine enheder, men det gælder også reservebatterier, som du har liggende rundt omkring. Hold dem på 50%, hvis du ikke skal bruge dem i længere tid. 

At bruge en laptop med opladeren tilsluttet hele tiden er OK, men... 

laptop med opladeren tilsluttet hele tiden, er ikke en god ide

Dette er et kontroversielt emne. Kunder, der kun bruger deres laptop hjemme, spørger os ofte, om det er i orden at have opladeren tilsluttet hele tiden. Vi har svaret, at det er OK, at batteriet på denne måde er konstant på 100%, og at batteritemperaturen er det eneste, de skal bekymre sig om. Apple er dog uenig, og anbefaler, at deres MacBook Air og MacBook Pro ikke er tilsluttet opladeren hele tiden. I den sidste ende er det samme, vi siger! Det er OK at have din laptop tilsluttet opladeren, mens du arbejder med den, for så vil opladeren ikke ”over-oplade” batteriet. Din laptop stopper nemlig med at lade, 

når batteriet når 100%. Men ligesom du heller ikke i længere tid bør opbevare en laptop i en skuffe fuldt opladet, så bør du heller ikke lade din laptop stå tændt i månedsvis med opladeren tilsluttet og med 100% batterikapacitet. Du bør fra tid til anden kun køre på batteriet, så det bliver afladet. Så får batteriets elektroner lidt ”motion”, og det forhindrer, at det mister dets kapacitet, og du forlænger dets levetid. 

Hvis din laptop ikke bliver ret varm, når du arbejder med den, så kan du sagtens lade adapteren blive i. Husk dog en gang i mellem kun at køre på batteriet, så du får givet batteriet mulighed for at aflade. Hvis din laptop bliver meget varm, når du arbejder med dine ting, fx spil, så kan du have gavn af at fjerne batteriet helt, som vi nævnte ovenfor. Men det gælder naturligvis kun for de laptops, hvor batteriet kan fjernes udefra. 

Batterier vil altid blive nedslidte 

Batteriet vil altid blive slidt uanset hvad du gør

Ligesom alle andre batterityper vil Li-ion batterier miste helbredet over tid, og de får mindre og mindre kapacitet, dvs. hvor længe de holder, før de skal oplades igen. Apple siger, at deres laptop-batterier når 80% af deres oprindelige kapacitet efter ca. 1000 opladningscyklusser (et mål for batteriets helbred). Andre producenter anslår deres batterier til mellem 300 og 500 cyklusser. 

Batterierne kan stadig bruges, når de når under 80%, men de holder mindre strøm, og kan i kortere og kortere tid strømforsyne deres enheder. Jo mere du bruger dem, jo mere kapacitet vil batterier miste. Varme og batteriets alder vil også formindske levetiden. 

Uanset hvad du end gør, så vil dine enheders batterier blive nedslidte over tid. Men med skånsom behandling kan du sørge for, at de kan holde strøm længere – dog gælder her ingen tilfældigheder. Det vil ske på et tidspunkt, at batteriet skal udskiftes.